Selamlar saygıdeğer Aero kullanıcıları!
WhatsApp Aero V9.63 sürümünde Aero* tarafından eklenen ve düzenlenen kod dosyalarını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
Resmi WhatsApp uygulamasının kodları halka açık değildir ve üst düzey bir şekilde Meta/WhatsApp tarafından şifrelenmiştir. WhatsApp Aero uygulaması, Resmi WhatsApp/FM uygulamasının bilgisayar ortamında APKTOOL kullanılarak ayrıştırılması ve "smali" dilinde düzenlenmesi ile oluşturulmaktadır.
*Yukarıdaki bağlantıda yer alan kod dosyaları, yalnızca Aero tarafından eklenen kodları içermez. Aynı zamanda bu bağlantıdaki gibi çeşitli başka projeleri de içerir. Aynı zamada diğer WhatsApp modlarına ait (diğer WhatsApp mod geliştiricilerinden-örneğin:FMWhatsApp, RCWhatsApp, MCWhatsApp, YoWhatsApp, GBWhatsApp gibi-alınan izinle) smali kod dosyalarını da içermektedir. Diğer mod geliştiricilerinin isimleri, WhatsApp Aero içerisinde credits/emeği geçenler olarak verilmiştir. İlgili mod geliştiricileri ile de geçip bilgi alabilirsiniz. WhatsApp Aero, bir çok WhatsApp modifikasyonunu içinde barındıran yüksek özellikli bir modifikasyondur.
WhatsApp Aero gibi modifikasyon uygulamalar, orijinal uygulamanın smali dilinde düzenlenmesi ile elde edilir. Resmi WhatsApp/FM uygulamasını ayrıştırarak, smali dilinde düzenlenen kodlar da yukarıdaki bağlantıda yer alan kod dosyalarına düzenlenmiş ve düzenlenmemiş orijinal kod dosyaları olarak eklenmiştir. Winmerge gibi araçlarla düzenlenen kodları inceleyebilir ve Resmi WhatsApp'ın/FM'in hangi kodlarının düzenlendiğini görebilirsiniz.
Bu makalede anlatılanları uygulayarak şunları yapabiliyor olacaksınız:
- Orijinal WhatsApp / Instagram / Twitter uygulamaları ile WhatsApp Aero'nun / Instagram Aero'nun / Twitter Aero'nun kodlarını, noktasından virgülüne kadar karşılaştırabilme ve farklarını detaylıca görebilme.
- Kullanılan kodları detaylı inceleyebilme.
Yani özetle, Aero olarak orijinal WhatsApp'a, Instagram'a, Twitter'a hangi kodları eklemişim - hangilerini silmişim veya düzenlemişim, hepsini kendi gözlerinizle göreceksiniz. Böylece içinizde, "acaba Aero veri mi çalıyor?" ya da "acaba Aero virüs içeriyor mu?" şüphesi kalmayacak.
Bu makalede yer alan işlemlerin zorluk seviyesi ise: çocuk oyuncağı.
Evet, oldukça basit. Bilgisayarı yalnızca müzik dinlemek için kullanan bir kişi dahi, bu makalede anlatılan işlemleri basitlikle yapabilir.
Başlamadan önce programlarımızı hazırlamamız gerekiyor.
🔹 Gerekli olan programlar:
- APKTOOL:
APKTOOL'u, APK dosyalarımızın ayrıştırılmasını ve kodlarının ortaya çıkmasını sağlaması için kullanacağız.
➡️ buraya tıklayarak APKTOOL'u indirebilirsiniz.
- JAVA:
APKTOOL'un çalışması için gerekli olan bir programdır.
➡️ buraya tıklayarak JAVA'yı indirebilirsiniz.
- WINMERGE:
WINMERGE bir karşılaştırma programıdır. X dosyası ile diğer X dosyasının arasındaki farkı noktasına kadar gösterir. Bu program sayesinde, örneğin orijinal Instagram'da bulunan ABC dosyası ile Instagram Aero'da bulunan bir ABC dosyasının farkını detaylıca görüp, detaylıca inceleyebileceğiz. Ayrıca Winmerge, sizin zahmet etmenize ve tek tek dosyaları aramanıza gerek kalmadan, değiştirdiğim-düzenlediğim-sildiğim ve yenilerini eklediğim tüm dosyaları sizin karşınıza bir kaç dakika içinde otomatik serecek. 🙂
➡️ buraya tıklayarak WINMERGE'yi indirebilirsiniz.
Programları indirdiysek, başlayabiliriz.
Ben, bu makalede, Instagram Aero ve orijinal Instagram'ı karşılaştırmayı göstereceğim. Lakin, bu makalede anlattığım her şey diğer WhatsApp ve Twitter içinde geçerlidir. Yöntem daima aynıdır.
⚠️ Ayrıca, Aero uygulamalarının tüm kodları diğer bir çok mod uygulamasına kıyasla şifrelenmemiş ve karıştırılmamıştır. Bugün, piyasada diğer bir çok bildiğiniz mod uygulamasının kod dosyaları şifrelidir veya karıştırılmış şekildedir, yani inceleyemezsiniz. Aero'nun ise, tüm kodları tamamen şeffaftır, isteyen herkes inceleyebilir. Aero'nun kodları daima şeffaftır ve şeffaf kalacaktır.
1️⃣ Üstteki gerekli programlar listesinde yer alan bağlantıdan indirmiş olduğunuz APKTOOL.zip isimli dosyayı, masaüstünüzde isminde Türkçe karakter ve boşluk olamayan aşağıdaki örnek ekran görüntüsünde göründüğü gibi bir klasöre çıkartınız (Türkçe karakterler ve boşluk kullanmak, uygulamanın hatalı çalışmasına neden olabilir).
Ben, klasör ismi için "Deneme" seçtim.
Örnek ekran görüntüsü:
2️⃣ https://aeroinsta.com/ adresinden AeroInsta güncel sürümünün APK dosyasını bilgisayarımıza indiriyoruz ve az önce masaüstünde oluşturduğumuz klasöre aşağıdaki örnek ekran görüntüsünde göründüğü gibi atıyoruz. Ben, daha basit olması açısından indirdiğim AeroInsta APK dosyasının ismini, kısaca Aero olarak değiştirdim. Siz de daha basit olması açısından, dosyanın ismini Aero olarak değiştirebilirsiniz.
Örnek ekran görüntüsü:
3️⃣ AeroInsta APK dosyasının kodlarını görebilmemiz için ayrıştırmamız gerekiyor, ayrıştırma işlemi için APKTOOL kullanacağız. Aşağıdaki örnek ekran görüntüsünde göründüğü gibi, dosya yoluna "cmd" yazınız ve klavyenizden Enter tuşuna dokununuz.
Örnek ekran görüntüsü:
Ekran görüntüsünde görünen alana cmd yazıp, enter tuşuna dokunduğunuzda karşınıza aşağıdaki ekran gelecek:
Örnek ekran görüntüsü:
4️⃣ Karşınıza gelen siyah pencereye, aşağıdaki komutu yapıştırınız ve klavyenizden enter tuşuna dokununuz:
apktool -b d Aero.apk
⚠️Benim ayrıştırmak istediğim dosyanın ismi Aero.apk şeklindedir, bundan 2️⃣ .adımda bahsetmiştim. Daha kolay olması için indirmiş olduğum AeroInsta APK dosyasının adını Aero olarak değiştirmiştim. Sizin APK dosyanızın adı ne ise, ona göre komutu düzenleyiniz.
Örneğin, 2️⃣ .adımda bahsettiğim şekilde, APK dosyasının ismini "insta" olarak değiştirmişseniz, şu komutu kullanmanız gerekir:
apktool -b d insta.apk
Özetle, kendi APK dosyanızın ismini yazınız.
Örnek ekran görüntüsü:
Komutu yapıştırıp enter duşuna dokunduktan sonra, aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi bir ekranla karşılaşacaksınız. Bilgisayarınızın hızına göre, APK dosyasının ayrıştırılması ortlama 3-4 dakika sürebilir, lütfen bu süre zarfında programı kapatmayınız.
Örnek ekran görüntüsü:
5️⃣ Ayrıştırma işlemi tamamlandıktan sonra, APK dosyanıza ne isim vermişseniz, o isimde bir klasör otomatik oluşacaktır. Oluşan klasörde, APK dosyamızın kodları yer almaktadır. Ayrıştırma işleminden sonra, şöyle görünmelidir:
Örnek ekran görüntüsü:
6️⃣ Oluşan klasöre girip, apktool.yml dosyasını not defteri ile açınız. Bu dosya sayesinde, AeroInsta'nın sürüm kodunu öğreneceğiz.
Örnek ekran görüntüsü:
7️⃣ apktool.yml dosyasını not defteri ile açtıktan sonra, en aşağıya giderek sürüm kodunu bulabiliriz.
Örnek ekran görüntüsü:
Benim inceleme için kullandığım AeroInsta APK sürümünün, sürüm kodu ekran görüntüsünde de gördüğünüz gibi 271182262 imiş. Siz de bu sayı farklı olabilir, sürüm kodu her sürümde Instagram tarafından değiştirilmektedir.
8️⃣ Şimdi, karşılaştırma yapabilmek için orijinal Instagram'ın APK dosyasını indireceğiz. Karşılaştırma işlemini doğru yapabilmek için AeroInsta ve orijinal Instagram APK dosyaları aynı sürümde olmalıdır. Farklı iki sürüm karşılaştırılamaz, Instagram her sürümde binlerce şeyi değiştirmektedir, bu nedenle Aero'nun hangi kodları değiştirdiğini-eklediğini veya sildiğini göremezsiniz. Ancak iki aynı sürümü karşılaştırarak aralarındaki farkı görebilirsiniz.
apktool.yml dosyamızdan öğrendiğimiz sürüm kodumuzu, Google'da arayarak orijinal Instagram'ın bu sürümdeki APK dosyasını buluyoruz:
Örnek ekran görüntüsü:
Ben, güvendiğim için apkmirror'dan indirmeyi tercih ediyorum. Siz başka kaynaklar kullanabilirsiniz lakin, AeroInsta sürüm kodunuz ile indirdiğiniz orijinal Instagram sürüm kodunuzun aynı olmasına dikkat ediniz. Aşağıdaki örnek ekran görüntüsünde göründüğü gibi sürüm numaramızı kontrol ederek, orijinal Instagram APK dosyasını bilgisayarımıza indiriyoruz.
Örnek ekran görüntüsü:
9️⃣ AeroInsta sürüm kodu ile aynı olacak şekilde indirdiğimiz orijinal Instagram APK dosyasını masaüstünde oluşturduğumuz klasöre atıyoruz (Ben kolaylık olması açısından yine, APK dosyasının ismini "Orijinal" olarak değiştirdim).
Örnek ekran görüntüsü:
1️⃣0️⃣ Yine CMD ekranımıza geri dönüp, bu sefer orijinal Instagram APK dosyasını ayrıştırmak için aşağıdaki komutu kullanacağız:
apktool -b d Orijinal.apk
Orijinal Instagram APK dosyasına ne isim vermişseniz, komutta da o ismi kullanınız.
Örnek ekran görüntüsü:
Yine AeroInsta APK dosyasını ayrıştırırken olduğu gibi, işlem tamamlanana dek bir süre bekleyeceksiniz.
1️⃣1️⃣ Ayrıştırdıktan sonra, ayrıştırdığımız her iki APK dosyasının, oluşan klasörlerinden apktool,yml dosyalarını not defteri ile açarak, her iki APK dosyasının da sürüm kodlarının aynı olduğunu doğruluyoruz.
Örnek ekran görüntüsü:
1️⃣2️⃣ Şimdi gerekli programlar listesinden indirip, kurmuş olduğunuz Winmerge programını çalıştırınız.
Örnek ekran görüntüsü:
1️⃣3️⃣ Winmerge'nin seçeneklerinden "Aç" düğmesine dokununuz.
Örnek ekran görüntüsü:
1️⃣4️⃣ Aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi, "Göz at" düğmelerine dokunarak AeroInsta'nın ayrıştırıldığı klasörü ve orijinal Instagram'ın ayrıştırıldığı klasörü seçiniz.
Örnek ekran görüntüsü:
⚠️ Ben, "Klasör: Süzgeç" isimli boşluğa *.smali*
yazdım. Bunun anlamı, yalnızca smali uzantısına sahip dosyaları tarayacak. Android uygulamalarında, ayrıştırılan APK dosyasında yer alan tüm ana kodlar smali uzantılı dosyalarda yer alır. Siz, süzgeç kısmını boş bırakarak tüm dosyaların taranmasını sağlayabilirsiniz.
"Göz at" düğmelerine dokunarak AeroInsta'nın ayrıştırıldığı klasörü ve orijinal Instagram'ın ayrıştırıldığı klasörü seçtiyseniz, aşağıdaki "Karşılaştır" düğmesine dokununuz ve bekleyiniz (bilgisayarınızın hızına bağlı olarak uzun sürebilir).
1️⃣5️⃣ Daha kolay incelememiz açısından, Görünüm sekmesindeki "Ağaç Görünümü" ve "Aynı Öğeleri Görüntüle" seçeneklerini kapatıyoruz. Hem AeroInsta'da hem de orijinal Instagram'da aynı olan iki dosyayı incelememizin bir anlamı var mı? Bize, farklı olan, değiştirilmiş dosyalar lazım.
Örnek ekran görüntüsü:
Veee işte şimdi AeroInsta ve orijinal Instagram arasındaki her kod farkını noktasına kadar görebilirsiniz.
Aşağıdaki turuncu içindeki dosyalar, farklı dosyalar anlamına gelir. Yani Aero'nun APK dosyasındaki X dosyası ile Orijinal Instagram'ın APK dosyasındaki X dosyası farklı/değiştirilmiş/düzenlenmiş ise turuncu olarak görünür.
Mesela rastgele bir dosya açıyoruz:
Gördüğünüz gibi burada, otomatik video oynatma kodum yer alıyor, bunu turuncu alandan görebiliyoruz.
Sol tarafta, Aero'da bulunan 1pw.3.smali isimli dosyada Aero'nun otomatik video oynatma kodu yer alırken, sağ taraftaki orijinal Instagram'ın 1pw.3.smali isimli dosyasında böyle bir kod bulunmamaktadır.
Ve bir başka dosyayı daha açalım:
Burada da hikayeleri kırpma özelliğinin kodu yer alıyor.
İstediğin gibi tüm dosyaları inceleyebilirsin, hatta benim eklediğim her dosyayı da görebilirsin:
Sevgili Aero kullanıcıları, Aero uygulamaları daima şeffaftır ve şeffaf kalacaktır.
Hiçbir mod geliştiricisinin yapmayacağı bir şeyi yaparak size kodlarımı nasıl detaylı inceleyebileceğinizi tek tek anlattım.
Diğer mod geliştiricilerinin APK dosyalarının kodlarını şifrelemesine ve karıştırmasına nazaran, Aero'nun APK dosyaları tamamen şifrelenmemiş, karıştırılmamış ve incelemeye/denetlemeye müsaittir.
Bir sorun mu var?
https://www.instagram.com/bozkurt.hazarr
Saygılarımla
Hazar BOZKURT